Vandaag nog nat geregend? Bofkont! Lopen in de regen klinkt misschien gek, maar er zijn tal van redenen waarom een wandeling tijdens een regenbui oh zo goed voor je is.

Na het lezen van deze tips zal je een druilerige dag met heel andere ogen bekijken.

Veel liedjes zijn geschreven over wandelen in de regen, en met een goede reden: een wandeling op regenachtige dagen heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen die de geest, het lichaam en de ziel kalmeren. Als je denkt dat een wandeling in de regen klinkt als een gek idee, bekijk dan deze overtuigende redenen waarom wandelen in de regen eigenlijk gezond is en iets dat je op de volgende motregendag moet proberen.

1. Frissere lucht: een wetenschappelijke studie studie (gepubliceerd in het tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics) toonde aan dat de lucht echt schoner is tijdens en na zware regenval. De reden is dat als regendruppels door de atmosfeer vallen, ze in staat zijn honderden deeltjes verontreinigende stoffen zoals huidschilfers, roet, sulfaten en bacteriën aan te trekken voordat ze de grond raken. Bewijs dat verkwikkende ademhalingen van regenachtige lucht eigenlijk beter zijn!

2. Kalmerende werking: je bent niet de enige die houdt van de geur van de lucht tijdens regenval. Deze specifieke geur heeft zelfs een naam: Petrichor, die werd bedacht door twee Australische wetenschappers in de jaren zestig. De geur bestaat uit een mengsel van chemicaliën die vrijkomen door bodem-bewonende bacteriën, oliën die vrijkomen uit planten tijdens droge periodes en ozon die ontstaat wanneer bliksem zuurstof en stikstofmoleculen splitst die vervolgens veranderen in stikstofoxide.

3. Meer energieverbruik: geloof het of niet, Japanse onderzoekers publiceerden een studie waarin ze aantoonden dat wanneer een persoon fysieke activiteit doet in koud, regenachtig weer, hij of zij meer calorieën en vet verbrandt dan bij het doen van dezelfde activiteit bij droger weer.

4. Rust en ruimte: de meeste mensen zoeken dekking als het begint te regenen, wat betekent dat alleen de dappere zielen blijven wandelen tijdens een storm. Als je op zoek bent naar rust en stilte, zijn regenachtige dagen de beste. Je blijft alleen achter met je gedachten en bent in staat om veel sneller en gemakkelijker te ontstressen dan wanneer er honderden andere wandelaars zijn.

5. Gezonde luchtvochtigheid: een hoge luchtvochtigheid helpt je ​​huid fris, jong en soepel te houden. Sommige onderzoekers geloven dat wanneer de luchtvochtigheid 43% en hoger is, bijna 3/4 van de in de lucht zwevende virusdeeltjes kansloos zijn.

6. Verhoogt acceptatie: een wandeling in de regen maakt je vaak een beetje machteloos. Maar als je regelmatig regenachtige wandelingen maakt, helpt dat je geest te trainen. Je traint je controledrang ff uit te schakelen en gewoon door te gaan met het leven, ongeacht het weer – of wat dan – ook wat op je pad komt. Bovendien kan de tijdelijkheid van regen helpen om persoonlijk verlies en slechte momenten in perspectief te plaatsen. Net als bij een regenbui heeft alles zijn moment en gaat het uiteindelijk voorbij.

7. Nieuw perspectief: of het nu de donkere lucht is, de somberdere stemming of de weerspiegeling van straatlantaarns in plassen, op regenachtige dagen ziet er bijna alles anders uit. Dit kan helpen om je levensproblemen, uitdagingen en andere dagelijkse aspecten in een ander licht te bekijken.

8. Uitbreken: soms wil je gewoon uitbreken, de regels aan je laars lappen en dan is een wandeling in de regen een gezonde, veilige en leuke manier om dat te doen. Als je juist gekleed bent en na thuiskomst goed voor jezelf zorgt kun je nog lang nagenieten van je ontsnapping!

Lees ook:
50 fun outdoor things to do (with your kids)
Why does rain smell good?

Image credit