Hooggevoeligheid is een fenomeen wat steeds meer in de belangstelling komt. Niet gek, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen (hoog)gevoelig is. Voor wie niet met (hoog)gevoeligheid bekend is zijn sommige kenmerken makkelijk de verwarren met symptomen van sociale angst, ADHD of depressie. Daarom nodigde de Openbare Montessorischool Oegstgeest coach Dr Anke Weber Smit uit Oegstgeest uit om hooggevoeligheid nader toe te lichten.
Op 13 september verzamelden zich ondanks de hoge temperaturen buiten 45 geïnteresseerde ouders en leerkrachten in de hal van de Openbare Montessorischool Oegstgeest. Aangetrokken door uitdagende uitspraken als “In het leven kun je beter maar niet zo gevoelig zijn, anders ga je ten onder!”, “Moet je (hoog)gevoelige die behandelen als een rauw ei?” tot “Is dit te genezen?” was de nieuwsgierigheid van het publiek geprikkeld. Er heerste blijkbaar nog veel onduidelijkheid over dit onderwerp.
Wat is (hoog)gevoeligheid?
(Hoog) gevoeligheid is een begrip die in 1996 voor het eerst werd beschreven door Dr Elaine Aron. “Kort samen gevat kun je zeggen dat mensen die (hoog) gevoelig zijn hebben een gevoeliger systeem om prikkels op te vangen. Dit zorgt ervoor dat zij meer informatie ontvangen. Als een natuurlijk gevolg kan zijn dat zij daardoor sneller overprikkelt raken. Dit kan wederom leiden tot ongemakken als stress of lichamelijke klachten” aldus Weber Smit.Kan, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, werd gedurende de lezing duidelijk.
Weber Smit vertelde enthousiast over de kenmerken en valkuilen van (hoog)gevoeligheid en illustreerde haar presentatie met de onconventionele attributen studentenhaver en chocolade pinda’s. Na een toelichting over algemene kenmerken van de eigenschap (hoog) gevoelig zoomde zij in op het (hoog)gevoelige kind. Weber Smit legde uit wat mogelijke uitdagingen van een gevoelig kind in het dagelijkse leven, thuis en op school, kunnen zijn. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over wat (hoog) gevoeligheid is en hoe (hoog) gevoelige mensen hun omgeving ervaren. Er zijn vele leuke manieren hoe je als ouder, opvoeder of leerkracht een (hoog)gevoelig kind kunt helpen tot bloei te komen.
Zelf aan de slag
Ter afronding van een geslaagde avond mochten de toehoorders zelf aan de slag met een quiz. Zij werden uitgenodigd om de nieuw verworven kennis meteen toe te passen. Het was dan ook een mooi moment toen bleek dat duidelijk werd dat de oplossing heel anders uitpakte dan veel deelnemers hadden verwacht. Voor wie wilde kon afsluitend nog deelnemen aan een eenvoudige korte oefening om de prikkels die je uit je omgeving opvangt te doseren. Dit voorkomt dat je als (hoog)gevoelig persoon je energie verliest en niet meer (goed) kunt functioneren.
Het was een geslaagde avond en er ontstonden na afloop nog tal van gesprekken onder de deelnemers. Een bezoeker liet weten dat hij zelf wel gevoelig is “maar wat Anke beschreef is toch een andere orde van grootte. Er gaat voor mij een wereld open en daar ben ik erg blij mee.”
Ook directrice Agnes Sormani was aangenaam verrast met het brede interesse voor dit thema. ‘(Hoog) gevoeligheid kwam dit jaar verschillende keren op mijn pad en ik ben heel blij dat een van onze ouders dit actuele thema nader wilde toelichten.’
Wil je meer weten over (hoog) gevoeligheid of denk je het zelf te zijn? Anke Weber Smit verzorgt individuele coaching sessies, korte trainingen en lezingen. Ook informeert zij over (hoog)gevoeligheid in haar blog.
Een korte reeks van 3 trainingen start op 11 oktober – meld je nu hier aan