‘Met onze fysieke ogen kunnen we noch geduld noch woede, noch jaloezie noch hebzucht waarnemen, maar alleen hun weerspiegelingen. Maar als ik naar een persoon kijk met de ogen van de geest, dan neem ik zijn gedachten (…), waar als heldere kleuren.’

Ptah-kefer, De gevleugelde Pharao door Jaon Grant1

 

Dit citaat verwoord precies waarom ik mijn fysiek-visuele waarnemingen minder vertrouw dan wat ik met mijn bewustzijn ‘zie’.

Als mensheid ondergaan we momenteel een ongekende transitie. De ervaring en verwachting van wat ‘mens-zijn’ inhoud is merkbaar aan het veranderen. Een van de veranderingen is de uitbreiding van de menselijke waarneming. Waar we tot nu toe content waren met wat onze 5 zintuigen ons mededeelden ontvangen steeds meer mensen informatie via andere kanalen die voorbij de beperkingen van de vijf zintuigen gaan.

En als we ons toestaan, om deze kanalen te ontdekken, te trainen en de kennis toe te passen openen we daarmee een heel nieuw hoofdstuk in onze ontwikkeling.

 

Meerdere namen voor hetzelfde

Een van de ontwikkelingsmogelijkheden is het leren ‘‘Zien’ zonder onze fysieke ogen hierbij in te zetten. We kunnen leren om visueel waar te nemen, beelden laten ontstaan in totale duisternis. Dit wordt mogelijk door ‘Directe Informatieve Waarneming’ – een fascinerende methode die internationaal steeds meer aan populariteit wint2 (zie ook Spiegelbeeld van mei 2023).

Het fenomeen van ‘zien zonder ogen’ heeft verschillende namen die in principe allemaal hetzelfde beschrijven: “Inner Screen, Infovision, Midbrain Activation, Visual Ray en mindsight om er een paar van te noemen.

Ze hebben allemaal twee dingen gemeen:

  1. Er ontstaan visuele beelden, heel vergelijkbaar met wat we via de fysieke ogen waarnemen.
  2. De toestand van de fysieke ogen speelt geen rol bij deze visuele waarneming

 

Wat is ‘zien zonder ogen’?

Het kunnen ‘Zien zonder ogen’ is in wezen het kruispunt tussen mentale en materiële vermogens. Meer dan bij andere lesmethoden laat deze techniek zien dat we onze geest nodig hebben om een ​​materieel resultaat te bereiken, in dit geval een visueel beeld. Het is dan ook een onomstotelijk bewijs dat bewustzijn fungeert als interface tussen de mentale en ‘materiële’ wereld en dat het een cruciale rol speelt bij het ‘mens-zijn’.

 

Wat kun je met “zien zonder ogen’’?

Door ‘Zien zonder ogen’ te beoefenen kun je meer zelfvertrouwen creëren, je concentratie verbeteren, je innerlijke kracht versterken, en een verbinding creëren met een hoger spiritueel niveau.

Bovendien kan het leren ‘zien zonder ogen’ op een geheel natuurlijke manier het gezichtsvermogen vervangen, waardoor je weer of beter visueel kunt zien en waarnemen.

 

Intuïtie

Zoals elke nieuwe vaardigheid begint ook het leren ‘zien zonder ogen’ met het zetten van de welbekende ‘eerste stap’: intuïtie training.

Intuïtietraining vormt de basis voor het zonder ogen. Er worden meerdere waarnemingskanalen aangesproken en aangescherpt. Daar heb je je ogen trouwens helemaal niet voor nodig.

Wat bedoel ik met intuïtie? Op de reguliere scholen hebben wij vanaf het 1e leerjaar een aantal hoofdvakken (Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde, biologie etc.) . In elk vak leren we dat we de informatie die ons gegeven wordt moeten absorberen, memoriseren, internaliseren en vervolgens reproduceren. We leren ‘feiten’ uit ons hoofd die ons van een externe autoriteitspersoon (de juf of meester) worden gepresenteerd. Hierbij train je je geheugen maar niet je intuïtie.

 

Het morphogenetische veld

Om je intuïtie te trainen doe je in feite precies het tegenovergestelde: je ‘vangt’ de informatie die er al is op en bouwt die om tot iets wat nuttig is voor jou, bijvoorbeeld ‘zien zonder ogen’.

Ja, je kunt heel praktisch leren en ervaren hoe je jezelf innerlijk kunt openstellen voor de informatie die in het veld om je heen al volop beschikbaar is.

Het leren ‘zien zonder ogen’ gaat, in tegenstelling tot een reguliere school, ervan uit dat alles met elkaar verbonden is via het onzichtbare morfogenetische veld. En omdat alles hier vrijelijk beschikbaar is kun je het ook daarvandaan ‘downloaden’. Deze aanpak is o.a. gebaseerd op de wetenschappelijke bevindingen3. Zij stellen dat ieder mens vanaf de geboorte (onbewust) aan het morphogenetische veld wordt blootgesteld. Omdat alle kennis in dit morphogenetische veld opgeslagen is heeft iedereen, althans theoretisch, toegang tot alle informatie.

 

Het wandelexperiment

In een studie4 werden proefpersonen op een willekeurige plek in de omgeving van een universiteit geplaatst. Hun opdracht was om naar de Universiteit te wandelen. Na afloop werd hen gevraagd wat ze zich van hun weg hier naartoe bewust konden herinneren. Vervolgens werden deze proefpersonen onder hypnose gebracht en konden veel informatie tot in detail reproduceren, zoals de kleuren van kleding en de oogkleuren van voorbijgangers, de kentekenplaten, typen en kleuren van alle passerende auto’s, alle honden, huizen, de letters op reclameposters en hun letterkleur. Deze informatie was verifieerbaar doordat de onderzoekers de proefpersonen hadden gefilmd terwijl ze aan het lopen waren en zo achteraf konden controleren of de door de deelnemers gegeven informatie klopte.

Kun je je voorstellen wat het voor deze proefpersonen, of voor jou, zou betekenen als je op ieder gewenst moment toegang zouden kunnen krijgen tot dergelijke informatie? Natuurlijk is zo’n ervaring niet mogelijk in een paar dagen, maar je kunt in een relatief korte tijd een basis leggen voor dit soort perceptie.

 

Op je plaatsen, klaar, start!

Wetenschappers schatten, dat ons onderbewustzijn ongeveer 11,2 miljoen bytes aan informatie per seconde waarneemt. Het maximum voor de bewuste informatieverwerking ligt bij omstreeks 60 bits. Een verschil van een factor 200!Maar hoe ontgrendel je deze massieve, verborgen schat aan informatie? Precies: door je intuïtie te trainen. Want iedereen die zijn intuïtie traint, baant de weg naar zijn innerlijke zelf en de kennis die in het onderbewustzijn ligt opgeslagen.

Na dit te hebben gezegd wil ik benadrukken dat ik een voorstander ben van een evenwichtige balans: Vertrouw dus niet uitsluitend op intuïtie, maar gebruik het als een verfijnd instrument en kompas in je leven. Uiteindelijk is de juiste mix van informatie verkregen door rationaal en logisch denken en door het onderbuikgevoel bepalend voor je levenskwaliteit. Als je je hoofd helemaal afwendt, loop je soms de verkeerde kant op. En basiskennis op een betreffende vakgebied (bijvoorbeeld in je werk) is onmisbaar want goed ontwikkelde intuïtie heeft geen nut als iemand de relevante (technische of inhoudelijke) kennis niet heeft verworven. Bijvoorbeeld, als je emigreert is het altijd handig om de taal van het betreffende land te leren spreken. Oftewel je intuïtie kan je heel ver brengen, met de juiste woorden in de juiste taal kun je echter vaak sneller je doel bereiken.

En ook al heb je (nog) niet 100 procent van de tijd toegang hebt tot alle informatie, zo is het toch zeker de moeite waard om je intuïtie regelmatig te trainen. Je kunt haar dan gebruiken om het dagelijks leven te vereenvoudigen en verreikende beslissingen beter te nemen.

En bovendien hoef je niet meer ‘alle’ beschikbare informatie over een onderwerp of een vraag te verzamelen alvorens een conclusie te trekken of een beslissing te nemen. En dat bespaart een hoop tijd en energie die je voor andere mooie dingen kunt inzetten.

 

Intuïtie-training in het dagelijkse leven

Zoals je zeker nog weet gaat het bij dit werk vooral om waarneming. Als je dus je waarneming en intuïtie traint doe je automatisch al veel voor het ‘zien zonder ogen’.

Idealiter vind je iets wat je elke dag doet en wat je kunt testen. Ga je regelmatig met de auto of fiets? Stel jezelf dan de vraag: welke kleur heeft de eerstvolgende auto die ik tegen kom? Of: Hoeveel auto’s kom ik tegen tot aan het volgende kruispunt? Hier kun je natuurlijk nog heel veel variaties op verzinnen.

Heb je afspraken? Gok dan hoe laat het nu is en hoeveel tijd je nog hebt voordat je afspraak begint. Maak het steeds nauwkeuriger.

Kortom, vind iets wat je elke dag doet en speel daarmee. Zo deed ik gisteren een ‘oefening’ bij het koken en tafel dekken. We zouden met z’n 3en eten, maar voordat ik ging koken stelde ik mezelf de vraag: ‘Komt mijn dochter echt eten of blijft ze eten bij haar vriendin”?

Ik ‘kreeg door’ dat ik niet voor 3 personen hoefde te koken en makte dus een kleinere portie. Ook dekte ik de tafel slechts met 2 borden. 10 min voordat we aan tafel gingen kwam haar appje: ‘ik blijf hier eten en ben om 20 u thuis’. Dat bedoel ik dus. Training in het dagelijkse leven.

Maar het allerbelangrijkste is: vier je successen! Dat is onderdeel van de mindset en die is, zoals je weet, het meest belangrijk bij dit werk! ‘IK KAN HET” is het allermooiste cadeau wat je jezelf (en anderen om je heen) kunt geven.

Weet dat 15 min oefen per dag al super is!

 

 

Literatuur

1 Grant, Joan, (1999) De gevleugelde Pharao. Milinda Uitgevers B.V. EAN 9789060300961.

2 Weber Smit, Anke (2023). 30de jaargang 5, mei.

3 Rubert Sheldrake en Tom Campbell zijn 2 van de bekendste  wetenschappers dit onderwerp bestudeerd hebben en er een aantal boeken over hebben gepubliceerd.

4 Sagar, V., Sengupta, R. & Sridharan, D. (2019) Dissociable sensitivity and bias mechanisms mediate behavioral effects of exogenous attention. Sci Rep 9, 12657. https://doi.org/10.1038/s41598-019-42759-w

5 Pijpers, Guus (2009) Je eigen digitaal geheugen. Pijpers – Informatie – Je eigen digitale geheugen.pdf (guuspijpers.com)

(Dit artikel is verschenen in SPIEGELBEELD, 12 december 2023)