Is het op je reis van persoonlijke ontwikkeling altijd rozengeur en maneschijn, of kruisen soms ook ruzies, woede en meningsverschillen je pad?
Dat kan gebeuren en het is zeker niet erg. Belangrijk is wel hoe je hiermee omgaat!

Als er een probleem is, dan is er maar één oplossing de beste: pak het meteen op.

Hoe doe je dat?
Maak het bespreekbaar!

De helft van de discrepanties en de bijbehorende gedachten ontstaan ​​namelijk in je eigen hoofd. Hoe langer je het uitstelt om duidelijkheid te krijgen, hoe meer je gaat ‘interpreteren’!

En wij mensen zijn echte wereldkampioenen in ‘hinein-interpreteren’! Met gekwetste trots schreeuwt het ego: “Ik heb gelijk”! Maar wat levert het je op om deze ruzie te winnen?

Precies – want meestal is het al een ruzie geworden.

De slechte gedachten groeien en worden van alle kanten gevoed: “Ze zei dat. Hij hoorde dat”. “Waarom krijg ik geen antwoord op Whatsapp …” etc. etc. etc. etc.

Dus als je je er niet bewust van bent dat je hier moet uitbreken om je eigen gedachten aan te pakken, blijf je in deze negatieve spiraal hangen!

Ben je ontevreden?
– zeg het gewoon, het is geen ruzie waard!

Het is je recht om gelukkig te zijn.

Weet je niet zeker of je misschien iets hebt gezegd of gedaan waardoor iemand beledigd is? Hier geldt hetzelfde: praat erover!

Laat zien dat je genoeg karakter hebt, ruim het op en ga dan gewoon door! Geen ding maar de normaalste zaak van de wereld!
En als je op gegeven moment wel een keer iets verknoeit? Als je iets doet waar je echt niet trots op bent? Want dat gebeurt ook. Wat dan?

Verval niet in de modus “maar hij heeft het al / maar zij onlangs …”. Probeer het gevoel dat op je geweten ligt niet te sussen door iemand anders de schuld te geven!

Als je iets hebt gedaan waar je spijt van hebt, is het jouw taak om dit recht te zetten (als je je geweten wilt bevrijden).

Hier is het geheim:
“Het beste excuus is veranderd gedrag”.

Alle woorden, sms’jes en oproepen hebben geen zin als je het niet echt meent:

‘Sorry, dat is niet mijn stijl – het spijt me echt! Ik begrijp helemaal dat je nu boos bent, ik wil dit gevoel wegnemen en er direct vanaf komen!”

Bied zo je warme en gemeende excuses aan en kijk wat er gebeurt met jezelf en de ander.

Een defensief, droevig “sorry” is gewoon niet hetzelfde!

First things first. Heb je zelf nog spijt of verdriet over je gedrag? Neem dan nadat je je excuses hebt aangeboden even de tijd om deze te begrijpen en uit de wereld te helpen.

Zo herstel je de nadrukkelijke verbinding met de ander en zal hij of zij voelen dat je het excuses ook gemeend zijn.
En zelf kun je ook rustig verder gaan met je dag, zonder schuldgevoelens of knagende gedachten.
Hoe fijn is dat?