We leven in een bijzondere tijd. Elke dag krijgen we via diverse kanalen informatie binnen waar we blij van worden of niet. Van sommige informatie kun je zelfs angstig en onzeker worden.

Hoe ga jij hiermee om?

Welke informatie laat je toe en welke wordt jouw persoonlijke ‘waarheid’?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken heb je zelf enorm veel invloed op wat je denkt en hoe je denken je gemoedstoestand en gezondheid beïnvloedt. Talloze ervaringsberichten hierover kun je vinden in mijn nieuwste boek, 28 Krachtige Gedachten wat net verschenen is.

Herprogrammering van je overtuigingen is mogelijk omdat je hersenen constant nieuwe verbindingen maken en zich voegen naar de opdrachten die jij ze geeft. Door je daarvan bewust te zijn en je gedachten te sturen kun je negatieve gedachten en destructieve gewoontes de baas worden. Op die manier begin je je meteen beter, vrijer en positiever te voelen.

Lees hier 4 praktische tips over hoe je je hersenen kunt herprogrammeren.

1. Besef dat negatieve gedachten tijdverspilling zijn.

Van een ongewenste gewoonte af willen is één ding, maar geloven dat je huidige gewoonten destructief zijn is een ander ding. Het is bijvoorbeeld niet moeilijk om te zien dat de persoon die wil afvallen om aan een bepaald mode-ideaal te voldoen niet ver gaat komen. Aan de andere kant zal iemand die oprecht gelooft dat zijn huidige eetgewoontes niet constructief zijn waarschijnlijk wel succes behalen. Het oprecht geloven dat je gewoonte niet goed voor je is is een absolute voorwaarde om je hersenen succesvol te herprogrammeren. Als je daarvan overtuigd bent volgen de veranderingen vanzelf.

Je weet waarschijnlijk dat negatieve gedachten tot ongewenste daden en patronen leiden. Ze werpen een schaduw op je leven en lijken vooral tot meer ongelukkigheid te leiden. Als je je daarvan bewust bent is het een stuk gemakkelijker om ze als tijdsverspilling te zien. Want wat hebben ze je gebracht? Mijn gok is: niet naar iets waar je blij mee bent.

2. Begrijp je hersenen als een computer.

Neuroplasticiteit, of neurale plasticiteit, is de wetenschappelijke term voor de verandering die je hersenen doormaken als ze nieuwe ervaringen en nieuwe gedachten te verwerken krijgen. Via dit mechanisme kun je je hersenen vormen zoals jij dat wilt. Dat is wetenschappelijk bewezen. Zo gezien werken je hersenen als een computer. Ze verwerken informatie en gebruiken die vervolgens. Je bent vertrouwd met de werking van je computer. Kun je erop op vertrouwen dat je hersenen (en denken) een product van de input zijn die jij ze geeft?

Als je je hersenen als een computer kunt zien, helpt dit je ook om in te zien dat er op elk moment, met elk stuk nieuwe informatie, talloze verschillende resultaten mogelijk zijn. Je voert, bewust of onbewust, informatie in in je hersenen (zoals je dat zou doen bij een computer), en het komt eruit als een oplossing, mening of gevoel. Als je echter de manier waarop de informatie geordend, of geanalyseerd wordt verandert, of de manier waarop de informatie erin komt, of zelfs wat voor soort informatie erin komt, dan krijg je een ander resultaat. Net zoals bij een computer. Als je ervoor kiest, om andere informatiebronnen te gebruiken (of bij je computer: andere programma’s) kun je ook een andere conclusie verwachten. Wees je daarom bewust van welke informatie je tot je neemt en waaraan je ze toetst. Door ‘out of the box’ te denken en nieuwe informatie vanuit een andere bron tot je te nemen zou je wel eens een antwoord kunnen krijgen waarvan je blijer en optimistischer wordt.

3. Vertrouw jezelf en twijfel er niet aan dat je kunt veranderen.

Dit is een vervolg op het punt dat negatieve gedachten tijdverspilling zijn. Vertrouw erop dat verandering, herprogrammering mogelijk is, ook voor jou. Denk aan situaties waarin je oude overtuigingen te boven bent gekomen. Want met de juiste instelling, kun je je hersenen veranderen. Alleen door, bijvoorbeeld, te denken ‘Ik wil afvallen’ behaal je nog geen succes. Echter door te denken ‘Ik geloof dat ik kan afvallen’ ben je al goed op weg om ook daadwerkelijk resultaat te behalen. Daarom: geloof in jezelf. Je bent in staat tot verandering. En je zult slagen.

Geloven in jezelf is de basis van positief denken. Als je gelooft dat iets mogelijk is, dan zul je bijvoorbeeld kansen die je krijgt gemakkelijker herkennen. Alsof je een soort neon-reclame bord ziet die je erop wijst ‘ik ben je kans’ en die je hele wereld kan verlichten. Je omgeving en innerlijk zullen lichter aanvoelen. Goede dingen komen naar je toe. Je gelooft in jezelf, wordt sterker en je trekt steeds meer goede dingen en kansen aan. Want als je gelooft dat je het kan, dan slaag je veel gemakkelijker!

4. Daag je gedachten uit.

Als je een beetje oefening hebt in het kiezen van je gedachten en van de informatie die je toelaat, kun je gaan spelen met het bewuster waar te nemen van je gedachten en deze soms ook uit te dagen. Is de gedachte echt van jezelf of een overblijfsel uit je jeugd? Of is het een idee die je vaak hebt gelezen of gehoord maar heb je je eigenlijk nog nooit afgevraagd of je er zelf ook achter kunt staan? Vind je jezelf te dik/dun of is dat de mening van je moeder/vader/damesblad/vriendin/partner…?

Als je vooral gedachten hebt die slechts overtuigingen zijn en die niet van jezelf zijn, daag ze dan uit. Wat is een gedachte die beter past bij hoe jij in het leven staat – en wilt staan? Wat is een meer constructievere gedachte? Wat is een positievere gedachte? En ook: brengt de gedachte van iemand anders jou dichter bij wie je wilt zijn of creëert hij juist onzekerheid of afstand tot je ideale ik?

Onze samenleving heeft de neiging om ons op diverse manieren te beïnvloeden. Wij leren om op bepaalde manieren te denken, te leren, te handelen en ons te gedragen. Alles volgens de gangbare normen en waarden. Het is aan jou om te kiezen hoe je wilt omgaan met de ervaringen, verwachtingen en informatie die je tot nu toe in je leven hebt verzameld. Je kunt jouw neocortex (het hoogontwikkelde deel van je hersenen) naar jouw wensen vormen. En hem op een manier aan het werk zetten die in jouw voordeel werkt, en niet in je nadeel.

Wat is echt het beste voor jou, voor wie je bent en wilt zijn? Wat past bij jouw waarden en normen?

5. Vind een stok achter de deur voor je ontwikkelingsproces.

Het is fijn om je project ‘hersenprogrammering’ te monitoren met behulp van een manier waarop je, liefst dagelijks, even kunt markeren wat je hebt beleefd, met welke gedachten je werkt, waar je successen hebt behaald en waar je nog verder aan wilt werken. Op deze manier is het gemakkelijker om je hersenen scherp te houden en om ze te laten draaien op positieve motivatie. Misschien vind je het leuk om een dagboek te schrijven, te werken met een zelfhulpboek, met stikkers aan de koelkast of het volgen van een cursus. Waar je precies voor kiest is persoonlijk en niet zo belangrijk, als je het maar doet en met plezier doet. Alles wat je helpt om door te gaan met het herprogrammeren van je hersenen naar je eigen wil is prima!

En last but not least: je successen delen met je naasten is een super manier om ze tastbaar te maken, je te laten voelen dat het echt waar is. Tevens kunnen anderen ook door jouw enthousiasme en positieve verhalen geïntrigeerd en geïnspireerd worden en beginnen aan hun eigen reis naar meer zelfsturing en geluk en gezondheid. En hoe mooi is het als je ervaringen uit kunt wisselen met vrienden en dierbaren?

Ben je enthousiast en wil je meteen aan de slag? Schrijf je nu in voor de cursus ‘Eerst voelen dan doen’.
Ps: Een verandering kan weken, maanden of zelfs jaren in beslag nemen, maar als je er echt toegewijd aan bent dan zal het zeker gebeuren.

Meer tips hoe je je hersenen kunt herprogrammeren vind je in mijn volgende blog.