Meestal zie je wat je gelooft-wat je verwacht te zien. Maar wat gebeurt als je dat eens omdraait? Als je je openstelt om ‘met een frisse blik’ de wereld om je heen waar te nemen?

Je begrijpt het goed: ga in plaats van ‘Eerst zien…dan geloven’ eens uit van ‘Eerst geloven… dan zien.’

Wonderen – here I come!

Het gezegde ‘Eerst zien… dan geloven’ wordt vaak gebruikt.  Als je dat tot je door laat dringen voel je dat het een cliché is. Het is ook een belemmerende overtuiging, die je in een negatieve houding van twijfel en scepsis houdt. En juist door die houding vergroot je de kans dat er niets verandert. Waarom? Omdat de richting van de energie ‘negatief’ is.

Stel dat ik je vertel dat ik over een maand gestopt ben met koffie drinken (of vegetariër ben geworden, of beter slaap, of het langdurige conflict met mijn moeder heb opgelost) en dat ik nog geen idee heb hoe ik dat voor elkaar ga krijgen. Als ik (of jij!) er dan de overtuiging ‘eerst zien dan geloven’ aan hang, voel ik onmiddellijk dat het gezegde me –onbewust?- ontmoedigt. Want ik zeg in feite: “Ik wil eerst aan de thee zitten voordat ik de koffie echt kan laten staan. ‘ En dat zal vrij lastig zijn want met deze houding rem je jezelf af.

Het klopt wel als ik het gezegde omdraai naar: ‘Eerst geloven… dan zien’, want ik zeg dan: “Ik geloof dat ik over een maand een fervente theeleut ben.’ Deze gedachte levert mij namelijk wel een ‘boost’ in  energie en zelfvertrouwen op om aan de slag te gaan. Daarmee heb ik de richting van de energie naar ‘positief’ veranderd.

Dit principe geldt ook voor het werken met energie, intuïtie oefeningen en…politiek.

Als ik bijvoorbeeld tegen een sceptisch ingesteld persoon zeg: ‘Op grond van mijn ervaring kun je rustig geloven in je intuïtieve vermogens en van me aannemen (eerst geloven…) dat je straks zult ervaren (dan zien) dat deze oefening ook bij jou werkt en dat je vervolgens met de verkregen vaardigheden aan de slag kunt gaan.

Ook op grotere schaal werkt het precies zo: ik zie dat we verkiezingen hebben dus ik geloof dat we in een goed georganiseerde democratie leven. Als je in de mogelijkheid gelooft dat het anders zou kunnen zijn, verandert je wereld, gewoon door wat je waarneemt. Want naast de verkiezingen vinden ook nog andere activiteiten plaats, die minder veel aandacht in het openbaar krijgen. Bijvoorbeeld het oppakken van de kritische stem van Viruswaarheid, Willem Engel, op de verkiezingsdag. (Zie ook Tijn Touber over dit onderwerp).

Kortom: we kunnen allemaal kiezen of we vanuit scepsis en twijfel willen leven (‘negatieve energie’) of dat we ons willen openen voor onverwachte mogelijkheden en inzichten (‘positieve energie’)

Eerst zien dan geloven ….of eerst geloven dan zien?

Ik heb mijn keuze gemaakt – waar kies jij voor?

En wat levert het je op?

Ik hoor het graag!

Image credit: funsubstance.com