Het is zo ver, ik heb mijn eerste 5-dagse Jin Shin HandpointsJyutsu cursus afgerond.
Wat een belevenis!
Zo veel informatie, zo veel euwenoude kennis, zo veel bruggen tussen het metafysische en het fysische.
Enorm.
En het helpt tevens om in worden te vatten en te verklaren wat ik aanvoel als ik met mensen werk.
Maar wat IS Jin Shin Jyutsu nou eigenlijk?
Jin Shin Jyutsu is een helende Kunst die kan worden toegepast op jezelf of op anderen. Het is gebaseerd op ons natuurlijke aangeboren vermogen om onze levensenergie in balans te houden en optimale gezondheid te verwerven om stress, vermoeidheid, verwonding en ziekte te overwinnen. De principes van Jin Shin Jyutsu waren goed bekend in oude tijden. In de vroege 20ste eeuw begon Jiro Murai, een Japanner uit een lange lijn van medici, deze oude mysteries te ontcijferen. Zijn onderzoek leidde hem naar de enige overgebleven documentatie van die Oude Kunst, vastgelegd in een boek met de naam “The Yellow Emperor’s Classic Internal Medicine”. Na vele jaren van studie en onderzoek ging Jiro Murai deze Kunst ‘Jin Shin Jyutsu’ noemen.
‘Jin Shin Jyutsu’ betekent vertaald uit het Japans “De Kunst van de Schepper door de Mens met Mededogen”. De leer van Jin Shin Jyutsu omvatt alle aspecten van zijn: Geest (‘Spirit’), Psyche (‘Mind’) en Lichaam (‘Body’).
Jin Jyutsu maakt gebruik van 26 energiepunten gelegen op de energiebanen van het lichaam. ZachjesLichtjes vasthouden van deze energiepunten helpt stagnaties te deblokkeren waardoor energie (circulatie) weer gelijkmatig kan stromen en de balans van Geest (‘Spirit’), Psyche (‘Mind’) en Lichaam (‘Body”) wordt hersteld. Door onze handen als ‘startkabels’ op het lichaam te gebruiken, terwijl we de energiepunten opeenvolgend vasthouden kunnen we het lichaam opladen en regenereren. Blokkades kunnen oplossen op een vergelijkbare manier als het gebruik van startkabels op een lege accu van een auto. Het natuurlijke verloop van de energiebanen is weer hersteld. Houdingen en Emoties (attitudes) van zorgen, angst, boosheid, verdriet/rouw of je best doen (schijn ophouden) kunnen interfereren met de normale ritmes van ons lichaam of deze onderbreken. Deze houdingen letterlijk “uitademen”  helpt ons te harmoniseren op spirituele, mentale / emotionele en fysieke niveaus. De houding van zorgen maken bijvoorbeeld kan de energie van de maag en milt verstoren en we kunnen indigestie, slapeloosheid, depressiviteit of lusteloosheid gaan ervaren. Het gebruik van de “Hand Kaart” kan ons helpen de balans van alle orgaanenergie in ons lichaam te herstellen. Houd simpelweg je duim, vingers en palm om beurten vast. Doe dit elke dag gedurende enkele minuten.
Hand Kaart Dagelijkse zorg plan: Omvat elke vinger, één per keer, voor ongeveer 3-5 minuten of langer totdat je je rustiger voelt. Gebruik dit voor beide handen.
Eigenlijk gaat het er dus erom, om door het bewust inbrengen van extra energie het energieniveau van het lichaam in balans te brengen. Net als dat je van het inbrengen van extra energie bijvoorbeld in je handen, allerlei taken kunt uitvoeren of dingen veranderen.
orderChaos
Zo simpel. Zo mooi. Zo natuurlijk!
En je handen heb je altijd bij je; meer is niet nodig om zelf aan de slag te gaan en – beter te worden (=
(Gebaseerd op een compilatie door Lynne Pflueger & Michael Wenniger)