Ben je gevoelig voor sferen – ook op tv?
• Voel je goed aan hoe het met iemand gaat?
• Heb je last van fel licht, sterke geuren of jeukende labels in je kleding?
-> Dan is de kans groot dat je bijzonder gevoelig – hoog sensitief bent.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen hooggevoelig is. Dit betekent dat je een gevoeliger systeem hebben om prikkels op te vangen. Dit zorgt ervoor dat je meer informatie ontvangt. Als een natuurlijk gevolg kun je sneller overprikkelt raken en ontwikkel je als gevolg hiervan ongemakken als stress of lichamelijke klachten.
Voor wie er niet bekend is met (hoog)gevoeligheid kan zulke reacties makkelijke verwarren met symptomen van sociale angst, ADHD of depressie.

Sensitief of kwetsbaar?

Voor deze challenge onderzoek je bij jezelf of je gevoeligheid hoger is dan bij 80-85% van je medemensen. Dit doe je door enkele indicatieve vragen met ja/nee te beantwoorden. Als je erachter komt dat je gevoeliger bent dan veel medemensen geeft dat vaak een gevoel van opluchting, herkenning en je-gesteund-voelen in wie je bent. Dat is de eerste stap tot meer zelfacceptatie, zelfvertrouwen en uiteindelijk waarmaken van je eigen unieke potentieel.
Een greep uit de vragenlijst:
1. Je betrekt veel commentaar van andere mensen op jezelf.
2. Je kijkt niet graag naar gewelddadige films of tv-shows of het nieuws.
3. Als kind werd je door je ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
4. Je bent gevoelig voor de effecten van koffie(cafeïne).
5. Je hebt een rijke complexe innerlijke belevingswereld en fantasie.

Test jezelf

Beantwoord de vragen spontaan en eerlijk. Belangrijk is hoe vaak je met ‘ja’ antwoord. Als je 5x met JA hebt geantwoord is de kans groot dat je inderdaad hoogsensitief bent. Je kunt ook de complete test doen. Ben je hoogsensitief, ga dan aan de slag en informeer je erover, zodat je deze bijzondere eigenschap tot bloei kan laten komen.
Ben je zelf niet super sensitief maar herken je je partner of kind in deze eigenschappen? Maak het dan bespreekbaar; De kans zit erin dat ze je erg dankbaar zullen zijn dat ze gezien worden voor wie ze zijn.
Meer weten? Ga naar de complete test (25 vragen), of mijn blog. Meer achtergrond en praktische tips vind je ook in Ontdekkingsreis Hoogsensitiviteit.