Voel je je in een gesprek wel eens overdondert of een kant op geduwd? Reageer je dan anders dan je eigenlijk zou willen? Lees hier hoe je vriendelijk bij je eigen waarheid kunt blijven – en gerespecteerd wordt.

Conflicthantering

Als je in een situatie bent waar je je in het nauw gedreven voel, bijvoorbeeld een werkgesprek, of een privé conflict, kun je gemakkelijk van je stuk raken en of overdreven sterk reageren of helemaal niet meer je bij je eigen mening blijven. Daardoor kun je wankel of zelfs zwak over komen. Maar dit kun je makkelijk voorkomen!

Hooggevoeligheid conflicthantering dansen boksenDit doe je

Neem op een geschikt moment, waar je tijd en rust hebt, een paar secondes en bedenk een zin die bij je past en die je in een onverwachtse of overdonderende situatie kunt gebruiken. Bijvoorbeeld: ‘Wat een interessant idee. Ik laat het even bezinken en kom morgen bij u terug’.
Kies woorden die voor jou goed voelen. Oefen de zin een paar keer voor jezelf, misschien hardop voor de spiegel of met een vriend.

Waarom werkt het?

Door een ‘magische, kant en klare’ antwoord paraat te hebben hoef je je nooit meer te laten overdonderen. Je hebt altijd een gepast en weloverwogen antwoord bij de hand. Dit helpt ook om respect te verkrijgen i.p.v. onzeker of onduidelijk over te komen.