vortuinNeus.jpgVind je jezelf over het algemeen ‘best wel gelukkig, maar ja, soms zit het tegen’? Dan zijn deze tips voor jou! Geluk is een gevoel. En gevoelens zijn in grote mate onafhankelijk van de omstandigheden, daar komt de wetenschap steeds meer achter. Gevoelens zijn veel sterker gelinkt aan karakter en temperament. Hieruit volgt dat wij zelf in grote mate bepalen hoe wij ons voelen.
Wij kunnen er voor kiezen om gelukkig te zijn. Al is het voor de meesten van ons en uitdaging om altijd gelukkig te zijn, toch kun ook jij de gelukkig-zijn-tijd uitbreiden!
Met deze tips voor kleine veranderingen in je dagelijkse routines ga kun je meteen zelf aan de slag en elke dag een stukje gelukkiger worden.
Tip 1: Glimlach naar jezelf in de spiegel
Tip 2: Begin de dag met het benoemen 7 dingen voor die je dankbaar bent
Tip 3: Maak een compliment voor 7 mensen per dag
Tip 4: Neem 5 minuten om ‘in de lucht te kijken‘ zonder na te denken
Tip 5: Beweeg!
Tip 6: Biedt vrijwillig Je Hulp aan anderen aan
Tip 7: Wacht niet om gelukkig te zijn
 
Toelichtingen:
Tip 1: Glimlach naar jezelf in de spiegel. Hoor je bij die personen die ‘s ochtends opstaan, in de spiegel kijken en denken >Oh nee, heb je haar/hem weer. Bad hair day en ik had toch zeker minstens 2 uur eerder naar bed moeten gaan…<. Dan is dit misschien niet te makkelijkste gewoonte voor jou om te doorbreken maar als je het doet zal het des te meer geluksgevoelens in je dag brengen. I.p.v. jezelf al het negatieve commentaar te geven die je te binnen schieten kijk je gewoon eens rustig naar jezelf en glimlacht. Wil je jezelf echt uitdagen? Geef jezelf dan  ook nog een echt gemeend compliment over iets wat je leuk vind aan jezelf, bijvoorbeeld de kleur van je ogen of je oorbellen.
Tip 2: Begin de dag met het benoemen 7 dingen voor die je dankbaar bent. Als je je richt op dankbaarheid en de dingen die goed zijn in je leven zal je lichaam op deze gedachten reageren door het produceren van endorfine, of ‘geluksstofjes’. Deze lichaamseigen stoffen helpen je om je sterk, gezond en gelukkig te voelen. Dit vibrerende gevoel kun je dan uitdragen in de wereld en je omgeving inspireren met je blijdschap.
Tip 3: Maak een compliment voor 7 mensen per dag. Als je andere mensen een compliment wilt geven heeft dat meerdere prettige bijverschijnselen. Ten eerste moet je je blik naar buiten richten, weg van jezelf en je eigen gedachten en gevoelens. Dat alleen zorgt er al voor dat je objectiever met jezelf kunt omgaan. Bovendien loop je door je wereld met een > positieve bril< op omdat je op zoek bent naar situaties, dingen of eigenschappen die je mooi vind. Dat zorgt voor veel plezierig input in je hersenen. Tenslotte zorgt dit plezierige input in je hersenen er op zin beurt voor dat je hersenen – jawel, endorfine aanmaken en je je op deze manier ook lichamelijk gelukkiger gaat voelen. Het mes van complimenten aan anderen geven snijd dus aan vele kanten.
Tip 4: Neem 5 minuten om ‘in de lucht te kijken‘ zonder na te denken. Neem een paar minuten elke dag en stap uit je gewone alledaagse bezigheden. Concentreer je voor 100% op iets wat je meestal voor lief neemt, of nog erger-helemaal niet meer waar neemt: de lucht boven je hoofd. Hoe ziet de hemel er vandaag uit? Blauw of meer grijzig? Schijnt de zon of regent het zelfs? Focus op hoe ver de wolken weg zijn. Op deze manier verruim je letterlijk je blik. Tevens ont-haast je je hoofd en de gedachten die er wellicht in ronddollen en gun je jezelf een moment van bezinning. Als je het een paar keer hebt gedaan zul je merken dat het effect enorm ontspannend is.
Tip 5: Beweeg! Wist je dat je door beweging depressie kan tegen gaan? Een hoog percentage aan lichaamsvet verstoort de hormoonhuishouding. Hormonen zijn echter medeverantwoordelijk voor hoe je je voelt. Daarom kan een verstoring van je hormoonhuishouding ertoe bijdragen dat je je depressief kunt voelen. Beweging vermindert het percentage lichaamsvet en al met 30 min per dag intensief bewegen verhoog je je vet verbranding en help je je lichaam om o.a. depressieve gevoelens op afstand te houden en je gelukkiger te voelen.
Tip 6: Biedt vrijwillig Je Hulp aan anderen aan. Soms zijn we zo met onszelf bezig dat we vergeten dat er anderen zijn die hulp nodig hebben. We vergeten dan dat we door geven ook zelf iets ontvangen namelijk een geweldig gevoel van voldoening en dat het leven groter is dan wij zelf. Denk eens terug aan een situatie waar je er was voor iemand en ‘hervoel’ het gevoel wat je toen kreeg. Maak er een dagelijkse gewoonte van om een glimlach op het gezicht een medemens te toveren – en geniet ervan dat onmiddellijk ook je eigen gezicht zal oplichten.
Tip 7: Wacht niet om gelukkig te zijn.  Geluk bestaat alleen in het NU! Je bent nu gelukkig of je bent het niet. Alles wat in het verleden ligt is al gebeurd en kan nu heel anders voelen als dat het toen deed. En alles wat in de toekomst ligt kan heel anders uitpakken dan je verwacht. Geluk is er nu of het is er niet. Is het er wel-maak het dan nog groter door je ervan bewust te zijn. Is het er niet-wat kun je dan veranderen (aan je waarneming of je gedachten) om te zorgen dat het er wel is? NU, niet vanavond
 
Welke tip spreekt jou het meeste aan?
Begin er dan mee om in elk geval die eene tip op te nemen in je vernieuwede dagelijkse routine voor ‘geluk’.
Kijk naar 1 week hoe het is gegaan.
Was het makkelijk?
Welk verschil zie je/voel je?
vortuinNeus
Geef graag wat positieve energie terug aan je omgeving en aan mij door een commentaar op deze post te geven, hem te delen of deze blog te volgen.
Op jouw geluk!