Gisteren avond zijn we samen gekomen voor het tweede deel van de 3-delige training ‘Hooggevoeligheid begrepen en tot bloei gebracht: Hoofd en hart in balans’.


Wat een leuke, leerzame en verrassende avond! We begonnen met wat theorie over hoe verspreid (hoog) gevoeligheid is en dat het geen ‘aandoening’ maar een eigenschap is. Hooggevoeligheid werd pas in 1996 voor het eerst beschreven en er worden een aantal karakteristieke kenmerken aan verbonden, zoals sterk empathisch vermogen, scherp waarnemingsvermogen en gevaar van overprikkeling. Er was ook even tijd om ervaringen uit te wisselen.
hspassistenteVervolgens startte het praktische gedeelde. Met behulp van een geduldige assistente ging ieder voor zich aan de slag met een actuele persoonlijke vraag. Die werd vervolgens met behulp van 3 verschillende ‘informatiesystemen’ beantwoord. De verrassing was dan ook groot als de antwoorden duidelijk van elkaar verschilden; het ‘hoofd’ kon duidelijk een andere mening hebben dan het ‘hart’. Het totaal plaatje wat op deze manier bij wijze van puzzelen ontstond was echter altijd een mooi geheel. De deelnemers kwamen individueel tot waardevolle inzichten en ontdekten bij zichzelf soms verrassende patronen.
Naast al deze mooie processen die bij iedereen spelen ben ik tijdens zulke trainingen ook telkens weer verbaast over de groepsdynamiek die ontstaat: hoe mensen vaak vergelijkbare ervaringen blijken te hebben gemaakt. Maar vooral ook om te zien hoe ze elkaar helpen met tot inzicht en begrip komen simpelweg door te zijn wie ze zijn. Door zich te laten zien en deel te nemen aan het gespreksproces.
Wat voor jezelf een volstrekt mysterie is, is vaak voor een ander heel helder. En anders om. Door dat mee te maken in een veilige en ontspannen sfeer vind een enorme versterking en verrijking plaats;  Je ervaart dat je zelf waardevolle inzichten wint en weer bevrijd verder kunt gaan waar je eerst aan het struikelen was. Daarnaast krijg je bevestiging omdat jou observatie, ervaring of opmerking bij anderen dankbaar aangenomen wordt.
hsp-wereldwinkel-hartjesWat een feest!
Met plezier denk ik terug aan deze groep geweldige mensen en de ervaringen met elkaar. Ik ben benieuwd wat er voor terugmeldingen gaan komen over welk effect de nieuwe inzichten op hun leven hebben.
Heb je ook zin om je zelfkennis te verdiepen en je leven meer in eigen handen te nemen? Neem dan contact met mij op of kijk op of kijk op de Agenda naar de komende trainingen.
Ik verheug me in ieder geval al op deel 3 van de training: het hooggevoelige kind, en heb al weer ideeën voor zeker nog 3 mini-trainingen (bijvoorbeeld een drieluik weerbaarheid en een training intuïtie in plaats van irritatie’).
Meer weten? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je word automatisch op de hoogte gebracht, of volg mijn blog waar ik de nieuwste ontwikkelingen plaats.