Stel je een kind van ca. 9 jaar voor, laten we zeggen een jongen; Wim. Hij is zeer gevoelig voor spannende muziek en spannende verhalen. Aan de ene kant voelt hij zich erdoor aangetrokken, terwijl hij ook wel bang is om verder te lezen. Toen hij jonger was ging het zelfs regelmatig dromen van verhalen die zijn vriendjes hadden vertelt, bijvoorbeeld over Dolfje Weerwolfje, die bij volle maan van jongen tot weerwolf transformeerde. Zijn ouders waren dan ook elke maand weer bij als de volle maan weer afnam….

Volle maan

Wim is al vanaf zijn geboorte en gevoelige en fantasievolle jongen. Niet voorzichtig of bang. Gewoon gevoelig en vol fantasie.
Herken je dat? Dat je wel eens bang geweest voor je eigen fantasie?
Wim’s ouders waren dan ook zeer verrast toen Wim vertelde dat hij de hele serie van De Griezelbus boeken aan het lezen was. In deze boeken raken kinderen door het lezen van verhalen in de macht van de ‘slechterik’. Geen literatuur om voor het slapen gaan te lezen zou je denken.

Bang in het donker

Zou je denken ja. Maar na het lezen van een zestal boeken kwam Wim met een mededeling naar zijn ouders toe.
‘Ik was in het begin altijd bang in het donker. En ik vond ook de enge stukjes in het Dolfje Weerwolfje heel erg griezelig. Maar nu heb ik er zoveel van gelezen dat ik goed weet dat het allemaal niet echt is. En nu ben ik niet meer bang!’
Zag je die aankomen?
Wim’s ouders in ieder geval niet. Maar ze waren er wel zeer blij mee!
Hoe is het mogelijk dat Wim ineens niet meer bang was? Waarschijnlijk omdat hij uit zichzelf was begonnen met emotie regulatie om zijn eigen situatie te verbeteren.

Angst de baas

Wim heeft geleerd, om zijn emoties (angst, spanning) zelf te reguleren door zijn logica en ervaring ernaast te leggen. Zo kwam hij tot de conclusie dat zijn angsten (bij het lezen) onterecht waren. Hij heeft zijn innerlijke belevingswereld vergeleken met de werkelijke ervaringen.

Stoer!

En wat voor een overwinning voor Wim, om zelf zijn angst de baas te worden. Niet door wat een een ander (volwassene) opdrong, niet door (over) bescherming. Gewoon doordat hij mocht uitproberen. Zijn wie hij is.

Bravo!

Heb je ook een tip hoe je beter met angst kunt omgaan? Deel in de ‘opmerkingen’ of hier!

Zoek je meer tips voor het omgaan met angst? Stuur een email.

 

Afbeelding van ambermb via Pixabay