leonardocollegelogoGeluk is een universele behoefte van mensen, ongeacht leeftijd, sexe of cultuur. Dit thema is in de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar vooralsnog krijgt ‘geluk’ in het onderwijs nog weinig aandacht. Het Leonardo college wil daar verandering in brengen en nodigt de leerlingen uit om na te denken over wat ‘geluk’ voor hen is, het te ervaren en er ideeën over te vormen die van nut kunnen zijn voor zichzelf, de school en de samenleving. Van 7 t/m 11 november is de 2e keer een projectweek van 4 vwo van het Leonardo College over geluk.
Waarom vertel ik je dit alles? Omdat ik het een heel leuk onderwerp vind, en belangrijk om ook scholieren eer al mee in contact te brengen Het leven is immers meer dan feitjes uit je hooft leren en tafels blokken.  En omdat ik als begeleider mee mag doen aan dit geluksproject! Samen met leerkrachten en andere mensen van het ‘geluksteam‘ ga ik een week lang workshops voor de leerlingen helpen vormgeven en begeleiden.
Zo spannend!
leonardocollegegroepwebsiteDe leerlingen gaan in kleine groepjes aan de slag met één van de 6 thema’s die bijdragen aan meer geluk. Ze zoeken antwoorden op de leervragen die ze vaststellen aan het begin van de week.  De thema’s zijn afgeleid uit de resultaten van diverse onderzoeken naar geluk:

  1. Natuur
  2. Relaties
  3. Geven
  4. Bewegen en spelen
  5. Ontwikkelen en leren
  6. Zingeving

Onderzoek naar geluk wijst steeds uit dat het ervaren van geluk een combinatie is tussen zaken waar je geen invloed op hebt, zoals waar je bent geboren, welke familie, je cognitieve vermogens etc, en zaken waar je wel invloed op hebt. Zo’n 40 % van je gelukservaring
Op vrijdagmiddag presenteren de leerlingen hun ervaringen in een Geluksles.  Deze eindpresentaties zijn vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
Ik heb er zo’n zin in!
Iedereen is uitgenodigd om deel te nemen aan de ‘geluksles’ (eindpresentatie) op vrijdag, 11.11. 14-16.30 uur. Ook jij bent van harte welkom!
Rest mij de vraag, die bij mij tijdens de voorbereiding voor deze week regelmatig om aandacht vroeg, ook aan jou te stellen:

  • Wat maakt jou gelukkig?
  • Wat is geluk voor jou?
  • Denk je dat je het actief kunt creëren of is het voor jou passief?

Graag hoor ik jou ideeën over geluk.
 

image credits