‘Uit onderzoek blijkt dat wie wel rust neemt, mentaal en fysiek gezonder blijft en zelfs productiever en creatiever wordt.’
Maximale inzet leid dus niet tot optimaal presteren en zeker niet tot een goede gezondheid.

We zien pauze of rust nemen als iets dat je moet verdienen na het harde werken. Nog even een tandje erbij zetten, even doorzetten in drukke tijden. Pas dan lijkt het alsof je veel bereikt. Door drukte wordt dat moment uitgesteld en is die pauze er nooit of te weinig. Het is zowat een taboe geworden om te zeggen dat je even pauze inlast of dat je het een paar dagen rustiger aandoet.

Herken je dit?
Je wilt prestaties leveren; voor jezelf, voor je werk, voor je gezin, voor je sociale omgeving. Helaas werkt maximale inzet meestal niet tot maximaal presteren. Sterker nog, maximale inzet werkt vaker tot niet-optimaal presteren, veroorzaakt onproductiviteit of leid tot ziekte.

Zolang we echter mensen blijven bewonderen om hun harde werken houden we zelf ok het patroon van overprikkeling, doorhaasten en als vanzelfsprekend op je tenen lopen in de hand.

Dat komt nog je werk, nog je sociale leven en zeker niet je gezondheid ten goede.

Wat kun je doen om je sterk te blijven?
Luister naar de symptomen van je lichaam. Vermoeidheid kan zich op vele manieren uiten. Hoofdpijnklachten, pijn in de rug, overprikkeld of snel geïrriteerd zijn. Het is je lichaam dat zegt: ‘ik heb rust nodig.’ Luister naar de signalen. Je hebt er anders alleen maar last van.

Een aanrader is ook om structureel je herstel in te plannen, dat is wat het brein nodig heeft. Alles en iedereen zal er alleen maar beter en gelukkiger van worden.

Kijk naar de video-en laat je inspireren door het voorbeeld van de voorjaarsbloemen! Die geven je een heel goed voorbeeld van wat er gebeurd als je rust houd – of juist niet.

Heb je tips nodig om het voortaan rustiger aan te doen? Lees dan het artikel ‘4 berichten om snel rustiger te worden

Bekijk hieronder de video.

Bron:
1 Gieles J. 2017. Even niksen is geen luxe. Psychologie magazine, nr 1, 2017).
2 Visser S. 2017. Minder doen, meer presteren. http://lifeguard.nl/minder-doen-meer-presteren/.