book-of-lifeWetenschap was ooit alles voor mij. Ik studeerde dag in dag uit, heb gerekend, geanalyseerd en betoogd. Lekker alleen in mijn kamertje, alleen mijn PC. Wel 10 jaar lang.
En op gegeven moment verloor ik langzaam het interesse, de passie voor mijn vak.
Dat was even schrikken.
Ik begon het mezelf te verwijden dat ik het steeds minder kon opbrengen om dagen achter de PC of in de bibliotheek te zitten, of in het lab….
Uiteindelijk ging ik op zoek naar een andere baan,eerst in het toegepast onderzoek, dan in het natuurbeheer. Dat was al veel beter.
Na een tijdje werd mijn wens om mijn intuïtieve kant beter te leren kennen sterker en sterker en ten slotte slagde mijn innerlijke intuïtieve stem er voor een momenet in om mijn innerlijke analytische stem het zwijgen op te leggen. Een kans die ik onmiddelijk aangreep en me inschreef voor een training in Reconnective Healing. Na deze cursus gingen veel dingen als vanzelf en van het een kwam het andere …
Vandaag de dag waardeer ik de wetenschap weer zeer, al dan niet, zoals eerder, volgens het motto *Meten is Weten*, maar precies het tegenovergestelde: Hoe kan ik wat ik ervaar (wetenschappelijke) uit te leggen en te bewijzen?
En nu vrag je je misschien: waarom vertelt ze dit hier allemaal?
Ik vertel dit omdat ik pas kort geleden begreep, wat er in de loop van de jaren gebeurd is, hoe het kwam dat mijn interessen en passie zo konden verschuiven, en waarom ik er nu zo blij mee ben dat mijn leven zo is als het is.
Om spititueel te kunnen groeien, moeten we een principe aanvaarden en dat is: *ik creër mijn eigen werkelijkheid*. Met andere woorden: niets overkomt ons zomaar. Er bestaat geen toeval in het leven, er is geen bestraffing. Er is alleen oorzaak en gevolg. Dat noemt men ook wel karma. Op het moment dat we aanvaarden dat we ons eigen lotscheppen, zullen we ons ook realiseren dat we kunnen scheppen wat we werkelijk willen.
De vraag is dan: wat willen we werkelijk?
In de Chinese geneeskunst worden twee tegenovergestelde en elkaar aanvullende polariteiten Yin en yang genoemd. Yang staat voor expansie, agressieve, mannelijk gerichte energie. Yin is naar binnen gerichte, zachtere, vrouwlijkere energie. De gehele yin-yangleer gaat over twee tegengestelde krachten die de polariteit van de energie (Chi) , verzachten. Als ze in evenwicht zijn, ontstaat er een vredige, harmonieuse toestand die men eenheid (tao) noemt. Dit is een kosmische wetenschap die door de kwantumnatuurkunde wordt bewezen. De energiewetten bepalen ons leven en als we diebegrijpen en ermee werken, zorgen we voor harmonie en een lang leven.
In deze tabel zijn de karakteristieken van de drie verschillende toestanden naast elkaar gezet:

Niveau 1 (Yang) Niveau 2 (Yin) Niveau 3 (Tao)
Bewustzijn Onbewustzijn Hogerbewustzijn
Reden Voelen Weten
Intellect Intuitie Inzicht
Hard Smart Moeiteloos
Materie Medium (enrgie) Blauwdruk (anti-materie)
Intensief Intuïtief Intentie
Hersenen Hart Geest
Kennis Geloven Wijsheid
Competetief geluk Geconditioneerd geluk Ongeconditoineerd geluk
Routine Voelende staat Mee laten drijven
Toekomst gericht Verleden gericht Heden gericht
Genezen Helen Zijn
Wetenschappelijk Natuurlijk Magisch (spontane heling)
Toevallig Synchroniciteit Onmiddelijke creatie

Als je op niveau 1 bent, is wat je werkelijk wilt materieel gewin. Je zoekt onbewust naar veiligheid. Je wilt zoveel mogelijk materie scheppen. Op dit niveau hebben we geluk of pecht. Er is vaak een samenloop van omstandigheden die ons leven beinvloed.
Als je op niveau 2 bent, is wat je werkelijk wilt je vortduurend goed voelen; je wilt geliefd zijn, aandacht krijgen, respect, vertrouwen, bewondering en zorg. Niet om je geld maar om de persoon die je bent. Je bent goed voor anderen, omdat dat meer zal opleveren van wat je zelf verlangt. Je wordt er ook goed in om de aandacht te krijgen die je wilt. Dit maakt allemaal del uit van het concept van de voorwaardelijke liefde. Je wilt onbewust geliefd zijn en niet worden afgewezen. Op het tweede niveau beginnen we de samenang tusen de verschillende gebeurtenissen te begrijpen. Maar we hebben er nog altijd geen greep op. We aanvaarden en volgen de leiding die we krijgen.
Ben je op niveau 3 dan wil je werkelijk één worden met het universum, je dienstbaar maken en je overgeven aan de hoogste bron. Je put vreugde uit het jezelf zijn, het loslaten van je angsten en het doen van keuzen die gebaseerd zijn op wat het beste is voor je spirituele groei. Je zoekt bewust naar het zich één voelen. Op niveau 3 scheppen we zelf onze werkelijkheid; wij bepalen het kosmische spel en wij zijn synchroon met onze hogere intenties. We laten ons ego gaan en geven ons over aan de alomvattende universele kracht.
Nu vraag je je zeker af hoe je het beste van niveau 1 naar niveau 3 kunt komen? De snellste weg naar niveau 3 loopt via niveau 2. Je komt niet op niveau 3 door bijv hard te werken en je kunt het niet kopen. Je komt er door je innerlijke gids te leren kennen en volgen en daarop te vertrouwen.
Het is best leuk eens je beginnt ermee te werken, met je innerlijke gids in gesprek te gaan en te spelen.
Misschien kom je wat wegversperringen of zwarte hoeken in jezelf tegen die je moet opruimen, of je moet wat omwegen maken. Vind je dat irritant? Weet dan dat je deze obstrakels zelf hebt geschapen! Ooit hadden ze een nut en een funcitie maar nu kun je eigenlijk best zonder.
Het belangijkste is dus de integratie van de niveuaus. Zoals eerder genoemd: alleen de balance van Yang en Yin kan tot Tao leiden. Wat ik hieraan zo mooi vind is dat het beide niveaus in zijn waarde laat en dat beiden onmissbaar zijn voor het ervaren van je totale zijn, het totale IK BEN.
Als ik nu terug denk aan hoe ik 10 en 20 jaar geleden in het leven stond moet ik glimlachen. Ik zat dus duidelijk (voornamelijk) in niveau 1 en had de overtuiging ontwikkeld dat intuietie soft was….en pas toen ik ouder werd en mij op allerlei manieren had bewezen, competitief geluk had behaald, was ik klaar om niveau 2 te verkennen…. En gelukkig kwamen er altijd prachtige wijze mensen op mijn pad die mijn verder hebben geholpen, soms met een analyse, soms met een behandeling maar vaak ook gewoon met een open gesprek of een vraag die mij weer met sprongen vooruit bracht.
Want alleen kunnen we het niet. Veel, maar niet alles. En een goede begeleider of mentor is ongelovelijk veel waard, dus als je er een tegen komt en je beseft het: dank hem of haar, still of met woorden, want die dank zal je process nog versneleln en je nog meer moois van dit bestaan laten ervaren.
 
 
Referentie
Roy Martina: Emotioneel evenwicht. 2000.