Home > Spreker > Activiteiten archief > Hooggevoeligheid – het mysterie ontrafeld
Hooggevoeligheid – het mysterie ontrafeld
Als ik het met anderen heb over de term ‘hooggevoeligheid’ heb krijg ik de meest uiteenlopende reacties. Dit varieert van reacties als “Heb ik nog nooit van gehoord”, tot “In het leven kun je beter maar niet zo gevoelig zijn, anders ga je ten onder!”. Ook hoor ik wel eens over hooggevoelige mensen: “Moet je die behandelen als een rauw ei?”, of “Is dit te genezen?”
Er heerst blijkbaar nog veel onduidelijkheid over dit onderwerp en daarom vind ik het tijd om wat opheldering rond het onderwerp hooggevoeligheid te geven.
Tijdens deze avond komen je meer te weten over wat (hoog)gevoeligheid is, hoe een (hoog)gevoelig kind in de wereld staat en wat je als ouder, opvoeder of leerkracht kunt doen om deze kinderen tot bloei te laten komen. Verder kun je zelf aan de slag gaan en uitvinden of je (hoog) gevoelig bent, of een ‘sensatiezoeker’? Of allebei! En wat dat betekent voor jou en je omgeving. Er is tijd om in te gaan op specifieke aspecten van (hoog) gevoeligheid te oefenen en op verzoek zal ik een verhaal uit mijn kinderboek manuscript ‘De hulp van het onzichtbare ruimteschip…’ lezen, als voorbeeld van hoe je als HS kind je voordeel kunt doen met je (hoog) sensitieve capaciteiten.
Wat is hooggevoeligheid ofwel HSP?
HSP is de Engelse afkorting van ‘High Sensitive Person’, een begrip wat sinds 1992 bekendheid kreeg door de Amerikaanse psychotherapeute Dr. Elaine Aron. Dr. Aron onderzocht het feit dat bij een deel van de bevolking het zenuwstelsel en het brein anders werken waardoor dit deel de wereld op een andere manier ervaart. Haar werk bevestigde dat er mensen zijn die prikkels op een andere manier verwerken waardoor zij externe en interne signalen sneller opmerken en sterker ervaren. Dit kan sneller tot overprikkeling leiden dan bij mensen die een minder gevoelig zenuwstelsel hebben. Denk bijvoorbeeld aan hoe verschillende mensen omgaan met input in de vorm van spannende films, harde muziek, grote groepen mensen en veel taken op de to-do lijst. Er zijn echter ook een aantal voordelen die door deze andere manier van verwerken ontstaan.
Het hooggevoelige kind
Alle genoemde indicatoren voor hooggevoeligheid gelden ook voor kinderen. (Hoog)gevoelige kinderen kunnen op school onder permanente hoogspanning staan. Er is veel geluid in de klas, het is druk en er gebeurt van alles. De prikkels komen massaal binnen. Deze prikkels filtreren of simpelweg uitblokken heeft het kind misschien (nog) niet geleerd. Tegelijkertijd worden van het gevoelige kind dezelfde prestaties verwacht als van minder gevoelige kinderen.
Het hooggevoelig kind in de klas
Hooggevoelige kinderen zijn ontvankelijk voor sfeer en merken in de klas van alles op, met name in sociale interacties. Over het algemeen vallen ze in de klas liever niet op. Alledaagse dingen zoals plotseling aan de beurt komen, op zijn verjaardag in het middelpunt van de belangstelling staan, of een moeilijke opdracht krijgen, kunnen als intimiderend ervaren worden. Dan kan de hele omgeving als onveilig ervaren worden. Dit vergroot de kans dat het kind dichtklapt, faalangstig wordt en op den duur gaat onderpresteren. Deze en ander situaties kunnen voorkomen worden door een paar relatief eenvoudige aanpassingen die ik aan zal dragen.
Aanmelding via onderstaande aanmeldknop tot en met zondag 9 oktober 2017. Maximaal 10 personen en vol = vol.
Ja, ik doe mee!
Ik verzorg deze avond voor de 2de keer omdat er veel vraag bleek te zijn na de eerste, lezing in de Openbare Montessorischool Oegstgeest op 13 september, voor ouders en leerkrachten. Voor 11 oktober is echter iedereen uitgenodigd en ik verheug me op een vrolijke en informatieve avond!
Een greep uit de reacties op deze lezing:
- Een bezoeker zei: “Ik ben zelf wel gevoelig maar wat Anke beschreef is toch een andere orde van grootte. Er gaat voor mij een wereld open en daar ben ik erg blij mee.”
- Directrice Agnes Sormani was aangenaam verrast met het brede interesse voor dit thema. “(Hoog) gevoeligheid kwam dit jaar verschillende keren op mijn pad en ik ben heel blij dat een van onze ouders dit actuele thema nader wilde toelichten.”
Evenement-gegevens: | |
Datum: | Woensdag 22 november 2017 |
Tijd: | van 20:00 tot 22:00 uur |
Locatie: | Vincent van Goghlaan 10, Oegstgeest |
Prijs: | € 15,- (inclusief thee en koffie) |
Ja, ik doe mee!
Als je dit leuk vind kijk dan ook naar de verdiepende 3-daagse training ‘Hoog gevoeligheid begrijpen en tot bloei brengen’, lees meer over (hoog)gevoeligheid hier of start je eigen ontdekkingsreis naar hooggevoeligheid hier.
Wil je weten of je zelf ook (hoog) gevoelig bent? Neem dan contact met mij op en ontvang gratis een eenvoudige zelf test.