Home > Consulten > Werkwijze > Meditatie > Labyrint op het strand: Buiten de weg naar binnen vinden

Labyrint op het strand: Buiten de weg naar binnen vinden

De structuur van het labyrint is bij uitstek geschikt om het oude los te laten en het nieuwe te ontvangen. Ik ‘teken’ het labyrint patroon op een rustige plek op het strand, daarna is het aan jou om het te lopen.

Dit doen we door op het strand van Noordwijk ons eigen labyrint te tekenen en het te lopen. Na een heerlijke ervaring bij het lopen van het MidWinter Labyrint, Lente Labyrint, MidZomerLabyrint en HerfstLabyrint (ook op het strand van Noordwijk) is het seizoenlabyrint nu een vaste prik in de agenda.

Waarom een labyrint?
Het woord ‘labyrint’ werd in de middeleeuwen verlatijnst tot ‘labor-intus’, het innerlijke werk. Deze benaming duidt op de processen die met het labyrint samenhangen en die zich erin afspelen. Door een labyrint te lopen, wordt de actieradius steeds kleiner. Filosofisch bezien kan dat duiden op verlies aan ‘ballast‘ of ‘aards bezit’. Daartegenover staat een toenemende concentratie, inkeer, het zich richten op de essentie van de weg naar binnen. Hierbij vertoont de beweging een wisselwerking tussen de uitzetting en inkrimping, tussen inademing en uitademing. Vanaf het moment dat je de ene smalle opening binnengaat volg je de innerlijke weg. Onderweg wordt je meermalen langs het midden gevoerd, zonder het te kunnen waarnemen. Dat is geen tijdsverlies, want al nader je je doel, alvorens weer weg te worden gevoerd, op deze wijze maak je toch een proces van rijping door.

Hardnekkige denkpatronen over je gewenste loopbaan of de onmogelijkheid daarvan blijken toch veranderbaar of niet onmisbaar te zijn. Het lucht op en geeft duidelijkheid.
Soms krijg je de helderste inzichten tijdens een wandeling: door de ritmische, rustige beweging in de natuur ontspant de controle over je eigen opvattingen, waardoor er opeens ruimte ontstaat om een nieuwe visie waar te nemen en je te realiseren dat de oude over de houdbaarheidsdatum was.
Je kunt het ook zien als een soort beproeving van je vastberadenheid en doorzettingsvermogen.

Want ook in het leven geldt vaak: een directe rechtlijnige weg bestaat niet en zou wellicht ook niet het gewenste resultaat hebben. Uiteindelijk vindt in het centrum de confrontatie plaats. Een confrontatie met iets in jezelf wat je tot dan toe nog niet helder kon krijgen en nu duidelijk wordt. Spannend!

Voordat we beginnen met lopen zal ik een paar dingen m.b.t. tot het labyrint uitleggen en is er tijd om je verwachtingen te delen. Na afloop gaan we gezellig in een strandtent nagenieten.

Ik blijf buiten het labyrint staan en maak foto’s om later je herinnering aan wat er tijdens het lopen gebeurde vast te leggen. Je krijgt na een paar dagen een PDF met een selectie van de gemaakte foto’s toegestuurd.

Tijd: 09:00 tot 12:00 uur
Locatie vertrek/aankomst: Vincent van Goghlaan 10, Oegstgeest
Prijs: € 15,-

Ja, ik meld me aan (-:

Zet het alvast in je agenda!
Ja, hou mij op de hoogte als het volgende labyrint lopen eraan komt!

Impressies eerdere labyrinten:
Vrolijk herfstlabyrint – Heerlijk MidZomer Labyrint – Impressies LenteLabyrint – Midwinter Labyrint