Home > Spreker > Activiteiten archief > (Hoog)gevoeligheid als superkracht

(Hoog)gevoeligheid als superkracht

ADHD, HSP,  het wemelt tegenwoordig van afkortingen die staan voor relatief nieuwe ‘aandoeningen’ op het gebied van persoonlijk aanleg en gezondheid. Een gesteldheid die momenteel nog minder bekend lijkt is ‘hooggevoeligheid’ of HSP.

‘Hooggevoelig’. Deze term lokt verschillende meningen en opinies uit. Reacties als ‘Heb ik nog nooit van gehoord’ komen voor, tot ‘In het leven moet je niet zo gevoelig zijn, anders gaat onder!’. Zeldener is de vraag ‘Is dit te genezen?’ Tijd voor opheldering m.b.t. hooggevoeligheid.

finn3Wat is hooggevoeligheid?
Het fenomeen HSP neemt langzaam aan bekendheid toe. De term HSP (hoog sensitief persoon) kreeg sinds 1992 bekendheid door de Amerikaanse psychoterapeute Dr Elaine Aron. Naar schatting is 15-20% van de bevolking (gedeeltelijk) HSP. Dat is evenveel als de 5 grootste steden van NL bij elkaar, dat zijn 2-3 kabinet ministers, ca 2 spelers per elftal en 5-6 kinderen per schoolklas. Dr. Aron stelt dat bij HSPers het zenuwstelsel en het brein ietsje anders werken waardoor zij de wereld op een andere, intensere manier ervaren. De psychologische toestand van mensen om zich heen wordt sterk ervaren.
Bij HSPers kunnen verschillende persoonlijkheidstypen onderscheiden worden, namelijk sensatie-zoekers (spanningzoekende types) en rustzoekers. Tevens is er het verschil tussen extraverte en introverte types. De ‘sensatiezoeker’ is iemand die altijd op zoek is naar een nieuwe, intense ervaring. Daarom kan de combinatie van hooggevoelig zijn én sensatiezoeker er voor zorgen dat de persoon snel overprikkeld raakt, maar zich tevens ook snel verveeld. Uiteraard zal een extraverte rustzoeker anders ervaren worden en andere sterke punten hebben als een introverte sensatiezoeker.

Moderne monnik?
We leven momenteel in een maatschappij waarin alles snel moet en we gebombardeerd worden met prikkels. Voor deze achtergrond kan HS-zijn door anderen maar ook de persoon zelf als een ‘stoornis’ worden ervaren. Zeker als dit door de omgeving telkens weer wordt bevestigd. ‘Wat eigenlijk merkwaardig is gezien 15-20% van deze omgeving zelf ook HS is’ zegt Anke Weber Smit.

MarissaIch2Tijd voor opheldering
Hooggevoeligheid is een onderwerp wat Anke Weber Smit al lang fascineert. Haar wens is het om de HS capaciteiten actief te benutten en in te zetten voor een maatschappij. Daarom verzorgt zij op de Lichaam, Geest en Ziel beurs een workshop over dit onderwerp. Hierbij komen de volgende vragen aan bod: Wat zijn de kenmerken van HSP? Wat houd HSP zijn het precies in? Is HSP erfelijk? Wat zijn typische eigenschappen en hoe kun je die bewust inzetten? Hoe begeleid je een HSP kind en brengt het in zijn kracht?
 
Interactieve training
De workshop ‘(Hoog) Sensitiviteit als superkracht‘ stipt niet alleen feiten over (hoog)sensitiviteit aan maar bied ook de mogelijkheid om zelf aan de slag gaan. Wil je uitvinden of je hooggevoelig bent, of een ‘sensatiezoeker’? Of allebei? En wat betekent dat voor jou en je omgeving? Verder is er tijd om met specifieke aspecten van hooggevoeligheid te oefenen. Bij voldoende interesse zal Anke Weber Smit een verhaal uit haar bijna afgerond kinderboek ‘De hulp van het onzichtbare ruimteschip…. ‘ lezen. Dit verhaal dient als voorbeeld van hoe hooggevoelige kinderen hun voordeel kunnen doen met hun capaciteiten.
 
Workshop (Hoog) Sensitiviteit als superkracht‘ (ook gehouden tijdens de Lichaam, Geest & Ziel beurs 2016)
Datum: Op afspraak
Duur: ca. 2 uur
Locatie: op afspraak
Kosten: op afspraak
 
De interactieve training is geschikt voor kinderen en volwassenen.
Op verzoek kan ik deze interactieve workshop op maat aanpassen en omzetten naar bijvoorbeeld een levendige lezing van ca. 1 uur.