Vandaag wil mijn ervaringen van de projectweek ‘geluk’ met je delen, die ik afgelopen week mee mocht begeleiden op het Leonardo college (Leiden). In een zin samengevat was het:
Fantastisch dat ik erbij mocht zijn! Samen met 21 leerlingen van 4 VWO gingen de 2 docenten en het geluksteam aan de slag.
Op de maandag ochtend kregen we allemaal een algemene introductie van Marike van IJssel (bedenkster van de Geluksroute) over geluk.
Zo weet ik nu dat we in Nederland gemiddeld genomen vrij gelukkig zijn. We behoren tot de aller gelukkigste landen ter wereld. Toch zijn er verschillen tussen mensen onderling. Geluksprofessor Patrick van Hees hierover:
! Wist jij dat de invloed van de omgeving slechts 15 % verschil maakt in of je gelukkig bent?
! Wist je dat 30 % van het verschil in geluk tussen mensen voort komt uit aangeboren levensvaardigheden.
! En dat de overige 45 % van het verschil in geluk tussen mensen wordt verklaard door aangeleerde levensvaardigheden. Met andere woorden: hoe je geleerd hebt met het leven om te gaan.
Om dit laatste punt ging het voornamelijk tijdens de week: aangeleerde levensvaardigheden.
Op dinsdag kregen ze gevarieerd materiaal aangeboden om zich te verdiepen in een van de 5 thema’s (Natuur, relaties & geven, bewegen & spelen, ontwikkelen & leren, zingeving & bewustzijn). Met teksten, filmpjes, oefeningen en eigen ideeën gingen ze aan de slag. Op woensdag deed elk groepje mee aan 2 mini-workshops van 1.5 uur over een thema wat ze zelf niet behandelden. Denk aan een stiltewandeling, of het verspreiden van goede wensen en het uitdelen van gratis knuffels. De bedoeling hierachter was telkens om hen een beetje uit hun comfort zone te trekken. Alleen zo kan men een nieuw gevoel ervaren, onbekend terrein verkennen. En dat is wel gelukt! “Tot dinsdag wist ik echt niet wat ik met deze week aan moest. Maar sinds we op woensdag de workshops hebben gedaan begrijp ik waarover het deze week gaat” aldus een leerling.
Woensdag ochtend horde ik het nieuws van de verkiezingen in de USA. Trump is gekozen als nieuwe leider. Ik stond versteld; terwijl wij zo met de jeugd bezig zijn over inspiratie, je geluk serieus nemen en een verschil willen maken vanuit je hart kiest de meerderheid van de Amerikaanse volwassenen voor Trump. Verdriet kwam omhoog over welke wereld wij doorgeven aan deze generatie. En tegelijk weet ik ook diep van binnen dat het super belangrijk is dat wij doorgeven wat wij op onze weg geleerd hebben. Zodat de kinderen andere manieren zien om met zichzelf, elkaar en hun omgeving om te gaan. Dat ze iets nieuws over zichzelf mogen ontdekken en dat op hun beurt weer door mogen geven. En dat ze ervaren dat samen werken, – cocreatie, altijd meer brengt dan concurrentie. En dat cocreatie werkelijk betekent dat je jouw authentieke waarde toevoegt.
Zo was het extra fijn om op donderdag te zien hoe serieus de groepjes met hun thema’s bezig waren. Tussendoor hebben we vanuit het geluksteam nog enkele oefeningen afkomstig uit de theatersport of drama cursussen aangeboden om het geheel luchtig te houden. We wilden immers niet dat ze terug zakken in hun aangeleerde routine als het gaat om het voorbereiden van hun ‘geluksles’.
Vrijdag stond nog steeds in het teken van de voorbereidingen van de ‘geluksles’; de eindpresentatie die de groepen om vrijdag middag bij ‘Dé Plek’ zouden geven. Per groep werd een stuk theorie over hun thema, een paar voorbeelden uit de praktijk en hun persoonlijke conclusie voorgesteld, inclusief advies aan hun school.
Het was heerlijk om te zien wat de jongeren met hun thema’s gedaan hebben. Ik was ook verbaast over de eerlijkheid die sommige aan de dag legden. Wat dacht je van:
“Ik vind dat je ook een relatie kunt hebben met een knuffel – maar mijn maatje vind dat niet”
“Ik vond mediteren maar niets. Dacht, dat je je hoofd helemaal leeg moest maken, belachelijk. Maar nu weet ik dat het eigenlijk alleen maar om je ademhaling gaat. Dat lukt me wel”
“We moesten 40x op een mandarijn kauwen – nooit gedacht dat er zo veel smaken in zitten”
En deze: “Je hebt ook een relatie met jezelf. Wanneer heb jij jezelf voor het laatst een compliment gegeven?’
Je begrijpt: we hebben prachtige momenten samen gehad. Het ging uiteraard niet alleen om het thema ‘geluk’ maar vooral daarom, om een andere kijk op het leven te krijgen. Al zij het maar voor even. En om even een andere facetje van jezelf te leren kennen.
-> Wat een geluk voor de leerlingen dat ze docenten en een school hebben, die open staat voor vernieuwende aanpak en onorthodoxe thema’s.
-> Wat een geluk voor de docenten dat hun inhoudelijke suggesties voor de projectweek is aangenomen en voor een onorthodox thema als ‘geluk’ gekozen werd.
->Wat een geluk voor de school, dat ze de creativiteit en het potentieel van haar leerlingen aanspreekt om haar te helpen zichzelf te verbeteren!
We hebben enorm veel plezier gehad tijdens deze week van ‘geluk – wat is dat nou eigenlijk en wat maakt mij gelukkiger’. Deze mooie inzichten en grappige ervaringen wil ik graag doorgeven en delen met jou, als jij daar zin in hebt. Meer informatie volgt o.a. in de agenda.
Image credit 1, 2, 3