Interview Anke Weber Smit, Coach voor HSP Mensen.
We hebben Anke geïnterviewd die specialist is in Hoog Sensitieve mensen. Ze weet goed wat H-S-P is en weet er veel van af. Ze heeft op mijn school (De Montessori school) al 2x een lezing gegeven over H-S-P en kinderen. Ze heeft er ook een boek over geschreven, genaamd: `Ontdekkingsreis hoogsensitiviteit`. Hoog tijd voor een krant Special interview!
Vraag 1. Wie ben je, wat doe je? (stel jezelf even voor)
Anke: Mijn naam is Anke Weber Smit ik woon in Oegstgeest. En ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. Ik werk als Coach en mijn specialisatie is hoogsensitiviteit
Vraag 2. Wat is hoogsensitiviteit precies?
Anke: Hoogsensitiviteit is een eigenschap waarbij mensen meer prikkels opvangen en verwerken dan anderen. Ongeveer 15-20% van de mensen zijn hoogsensitief, In Nederland is die 20% evenveel als de bevolking in de 5 grootste steden. Het zijn evenveel mannen als vrouwen.
Vraag 3. Wat zijn die prikkels precies?
Anke: Prikkels kunnen bijvoorbeeld zijn: Harde geluiden, snelle beelden, veel dingen die tegelijk gebeuren, in de klas bijvoorbeeld. Prikkels kunnen ook door voeding komen. (Cafeïne, alcohol, suiker en E stoffen). Ook spanningen zoals ruzie tussen mensen, spannende films en muziek en zelfs boeken zijn prikkels. Drukte, zoals drukke bijeenkomsten, volle bussen of treinen. Concerten en familie bijeenkomsten. Mensen die zich anders voordoen dan ze zijn.
Vraag 4. Waarom heeft u besloten dit boek te schrijven? En voor wie is het boek bedoeld?
Anke: Ik heb het boek geschreven omdat ik steeds meer mensen tegenkwam die niks van hoogsensitiviteit afweten. Ze dachten dat ze zwak waren of een gedragsafwijking hadden, bijvoorbeeld ADHD of een vorm van autisme. Het boek is bedoeld voor nieuwsgierige mensen, mensen die zichzelf en anderen beter willen leren kennen. Daardoor kunnen ze zichzelf meer waarderen. Ik was echter niet op het idee gekomen om hier een boek over te schrijven als mijn uitgeefster mij niet had uitgenodigd om een boek over HS te schrijven.
Vraag 5. Hoe merk je dat een kind hoogsensitief is?
Anke: Dat is een goeie vraag. Zo’n kind voelt vaak stemmingen en gevoelens van anderen perfect aan. Het kan na een drukke schooldag rust op zoeken om alle indrukken te verwerken. Of het kan door overprikkeling juist heel wild zijn. Het denkt vaak diep na en heeft veel fantasie.
Vraag 6. Je hebt 2x op school een lezing gegeven voor ouders en het lerarenteam, kun je wat vertellen over HS kinderen op school?
Anke: School kan een uitdaging zijn voor HS kinderen. Er gebeurt op school veel tegelijk, er is vaak wat lawaai. Soms is er ruzie, en dan moet je daarbij ook nog leren. Daardoor kan het kind zich onveilig voelen, en gestrest raken. Dan gaat de concentratie achteruit. Dat kan leiden tot onderpresteren, frustratie en lawaai schoppen. Hoogsensitieve kinderen zijn vaak leergierig en willen alles goed doen.
Overprikkeling op school kan het HS kinderen moeilijk maken om te laten zien wat ze kunnen.
Vraag 7. In je boek: `Ontdekkingsreis hoogsensitiviteit` is er ook een hoofdstuk over waarom huisdieren zo belangrijk zijn voor HS Kinderen, kun je daar wat meer over vertellen?
Anke: Huisdieren bieden veiligheid, gezelschap en rust voor HS kinderen. Je kan ze knuffelen of je kan je zorgen eraan vertellen. En ze zijn altíjd eerlijk.
Vraag 8. Je boek is nu 1 half jaar geleden uitgegeven, hoe gaat het nu met het boek en je werk?
Anke: Ik krijg hele positieve reacties over het boek. Mensen vinden het fijn lezen, en de oefeningen heel bruikbaar. Ook de ervaringsberichten in het boek zijn heel herkenbaar. Ik geef nu lezingen, workshops en privé coaching. Ook sta ik 9 november op het HSP congres in Ede Wageningen. Ik vind het heel leuk werk.
Vraag 9. Op de Universiteit Leiden wordt ook onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit, je hebt daar met professor Veronique de Gucht over gesproken, heb je nog dingen van die professor geleerd die je nog niet geweest.
Anke: Ja dat heb ik. De professor houdt zich bezig met onderzoek naar klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak te vinden zijn. Dat vind ik erg interessant en moedig van die professor. Want het is een geen standaard onderzoek. Zij ontwikkelt een vragenlijst voor HS mensen waarin ook de sterke kanten tot hun recht komen. Dat vind ik belangrijk, want HS is echt heel leuk als je goed voor jezelf durft op te komen.
Vraag 10. Wat vind je het leukste van je werk?
Anke: Dat ik er energie van krijg in plaats van dat ik die er in moet stoppen. En ik vind het heel leuk om mensen te helpen en te zien stralen. Ik ben namelijk ervan overtuigd dat mensen die tevreden zijn en stralen, samen ervoor kunnen zorgen dat de hele wereld een (nog) leukere plek wordt.
THE END
Interview door: Keimpe van Wijk, directeur van de krant Special redactie.
Als je geïnteresseerd bent in Anke en haar werk, dan kan je altijd nog kijken op de website www.ankewebersmit.com